Water, iedereen heeft het nodig! We drinken het, doen de was, wassen onszelf, zwemmen erin, een middel voor energieopwekking en we gebruiken het om de wereldzeeën mee te bevaren.

Tegelijkertijd kan het je grootste vijand zijn als het je niét hebt om te kunnen drinken, overstromingen, wolkbreuken of als je er onbedoeld in terecht komt wegens schipbreuk.

Met dit laatste in gedachten bezochten we maandag 14 september STC-KNRM het grootste trainingscentrum van de KNRM in wereldwaterhoofdstad Rotterdam.

Aanrijdend naar de plek van bestemming kwamen de kolossale kranen, schepen en industrie van de Heijplaat je tegemoet. Je voelt dat hier veel beweging is, dat betekent dat er veel mensen werken en waar mensen zijn gaat wel eens iets fout met soms grote gevolgen.

We werden ontvangen door de directeur Riemert Moleman.

Onder het genot van een goed glas water vertelde hij ons over de ontstaansgeschiedenis van STC-KNRM, waar ze voor staan, op welke plekken ze zitten en wat ze in het trainingscentrum doen. Hier trainen ze uiteraard eigen collega’s, maar ook offshore-personeel, windturbine-monteurs, zeevarenden, ME, Marechaussee én verzorgen ze teamuitjes van grote tot kleine bedrijven.

De trainingsfaciliteiten zijn uniek voor wereldbegrippen. Ze hebben diverse reddingsboten, je kent ze wel, die oranje sloepen die van grote hoogte het water instorten in geval van nood op zeeschepen. Daarnaast hebben ze een kombuis, machinekamer en een windmolen waarin ze noodsituaties kunnen nabootsen.

Na een kort inspirerend verhaal over de historie van STC-KNRM en de loopbaan van Riemert Moleman volgde een rondleiding over het terrein. Hier keek iedereen naar uit, want er is nogal wat te zien. ‘Toys for boys’ zoals Riemert het zelf benoemde.

In de ‘machinekamer’ en ‘kombuis’ werd gedemonstreerd hoe snel de hitte bij brand zich ontwikkelt. Ongelooflijk hoe in luttele seconden deze ruimtes werden omgetoverd tot een oven met ondraaglijke hitte. De neiging ontstond de Rotterdamse haven in te springen, maar dat zou andere problemen met zich meebrengen, want niemand had droog ondergoed mee genomen.

Het toppunt was misschien wel hun eigen zwembad. Niet zomaar een zwembad natuurlijk, maar één waarin storm, regen en zelfs onweer gemaakt kan worden. Zeer indrukwekkend welke weersituaties en wilde zee ze kunnen creëren. Hier wordt getraind hoe je door een fuik/glijbaan van grote hoogte jezelf veilig naar beneden kunt worstelen. Ze hebben verschillende formaten opblaasbare reddingssloepen en zelfs een helikopter-te-water training wordt hier gegeven.

Zeer spectaculair te zien wat ze hier allemaal kunnen en welke materialen men gebruikt.

Al met al een bijzonder bezoek en wellicht interessant terug te komen voor een teambuilding dag.