Op 23 april 2018 waren de leden van Rotary Young Ambition Alkmaar te gast bij Bourgondisch Lifestyle op een wel heel bijzondere locatie, namelijk Fort Zuidwijkermeer. Daar werden wij ontvangen door eigenaar Rene Koelman.

Bourgondisch Lifestyle is gespecialiseerd in het affineren van kazen. Dat wil zeggen het wassen, keren en afrijpen van de kazen waarbij temperatuur en luchtvochtigheid een belangrijke rol spelen. De gerijpte kazen worden verkocht aan de horeca (ca. 200 restaurants, waaronder die met een Michelin ster), maar ook als delicatessen of geschenk. Tevens biedt Bourgondisch Lifestyle een rijk assortiment aan wijnen. Kortom, voor de wijn en kaas liefhebbers was dit uitje een genot.

Door Rene Koelman zijn wij ontvangen bij het Fort Zuidwijkermeer ten oosten van Velsen. Dit is een voormalig bevoorradingsfort die onderdeel uit maakt van de Stelling van Amsterdam. Koelman vertelde dat hij in het fort een waar kaaswalhalla wil starten waarin de kazen gerijpt, bewerkt en opgeslagen kunnen worden in het fort zelf. De stabiele temperatuur en luchtvochtigheid in het fort zijn uitermate geschikt voor het affineren van de kazen.

Na een uitgebreide rondleiding door het fort en haar kelders hebben wij plaatsgenomen aan de tafels voorzien van de nodige kazen en wijnen. Rene heeft verschillende kazen met wijn combinatie laten proeven en daarover verteld; van geiten en schapen – tot blauwflorakazen.

Het was een erg gezellige avond op een bijzondere locatie. We hebben genoten van het warme ontvangst, de bevlogen verhalen van Rene Koelman en zijn mooie producten (behalve Nick Zuurbier, want die lust geen kaas, maar gelukkig wel wijn). Rene bedankt!

Groet,

Koen Janssen

Lid Rotary Alkmaar Young Ambition